Jednání s hejtmanem Schrekem a dalšími představiteli – 21. 7. 2021

Za účasti předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Bc. Dagmar Žitníkové a místopředsedkyně odborového svazu Mgr. Jany Hnykové jednala krajská rada Kraje Vysočina s vedením kraje. Za vedení kraje se schůzky účastnil hejtman Mgr. Vítězslav Schrek, MBA, (ODS), náměstek pro zdravotnictví Ing. Vladimír Novotný (ČSSD), vedoucí odboru zdravotnictví Ing. Soňa Měrtlová a vedoucí oddělení sociálních služeb Mgr. Jiří Bína.

Novému vedení kraje byly představeny členky krajské rady za jednotlivé rezorty působící v kraji. Dopředu jsme měly připravené otázky týkající se zdravotnictví, ZZS, sociálních služeb a psychiatrické péče.

Z oblasti zdravotnictví nás zajímala koncepce zdravotnictví v kraji a spolupráce mezi nemocnicemi. Dosud je pět nemocnic příspěvkových organizací Kraje Vysočina. Mimořádné odměny za období od října 2020 do února 2021 byly zaměstnancům vyplaceny jak v nemocnicích, tak v psychiatrických nemocnicích zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví.

Dále se diskutovalo o zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina – o financování, rozdílné výši příplatků za směnnost a výjezdového příplatku v jednotlivých krajích. Mimořádné odměny pro záchranáře za období od října 2020 do února 2021 byly zaměstnancům vyplaceny.

V sociálních službách byly dle nařízení vlády od 1. 1. 2021 navýšeny platy o 10 % zaměstnancům v tabulce č. 2. Pro zaměstnance v tabulce č. 1 bylo doporučeno zřizovatelem navýšit mimotarifní složku platu o 5 %. Poskytovatelé si požádali v dotačním řízení o mimořádné odměny pro zaměstnance za období od října 2020 do února 2021, které mají na účtech od dubna 2021 a dle doporučení zřizovatele je mohou vyplatit až za červenec 2021. Toto téma bylo dlouze diskutované. Pana hejtmana jsme upozornily, že s opožděným vyplácením odměn nesouhlasíme.

Zajímaly jsme se o Domov seniorů Humpolec, který má být převeden pod společnost SeneCura a kde nyní působí naše ZO. Předsedkyně Dagmar Žitníková zdůraznila důležitost převodu práv a povinností na nového zaměstnavatele.

Bylo požádáno o statut hosta v komisi pro sociální oblast. Tomuto nelze vyhovět z důvodu zastoupení jinou organizací. V komisi zdravotní je stálý host předsedkyně krajské rady (za RROS).

Hejtman Vítězslav Schrek projevil zájem o další setkání se zástupci OSZSP ČR a požádal o zaslání našich dotazů dopředu.

Foto Jana Hnyková

Aktuality 11. 11. 2023 / 9:43

Vysočinská krajská konference – 18. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Kraje Vysočina se konala ve středu 18. října.

Aktuality 6. 10. 2022 / 12:09

Vysočinská krajská konference – 3. 10. 2022

Vysočinská krajská konference jednala v pondělí 3. října.

Aktuality 16. 8. 2022 / 11:06

Vysočinská krajská rada jednala s hejtmanem Schrekem

Krajská rada Kraje Vysočina požádala hejtmana kraje Vítězslava Schreka o setkání a projednání problematických oblastí v sociálních službách a ve zdravotnictví.