Kdo může být příslušnou osobou

Jako odborovou organizaci by nás zajímalo, kdo může být tzv. příslušnou osobou podle zákona o ochraně oznamovatelů. D. S., Plzeň

Základem vnitřního oznamovacího systému ochrany oznamovatelů je podle zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů, určení tzv. příslušné osoby odpovědné za přijímání oznámení a jeho vyřizování. Příslušná osoba v souladu s § 11 zákona přijímá a posuzuje důvodnost oznámení podaného prostřednictvím vnitřního oznamovacího systému, navrhuje povinnému subjektu opatření k nápravě nebo předejití protiprávního stavu v návaznosti na podané oznámení, plní pokyny povinného subjektu, ledaže ohrožují nebo maří výkon její činnosti, postupuje při výkonu své činnosti nestranně a zachovává mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděla při výkonu své činnosti.

Za příslušnou osobu může povinný subjekt určit jakoukoliv osobu bez ohledu na formu právního vztahu, v jehož rámci u povinného subjektu působí. Na příslušnou osobu nejsou z hlediska její kvalifikace kladeny žádné zákonem stanovené požadavky, mělo by však nicméně jít o osobu, která dává určitou morální záruku kvalitního a nestranného výkonu své činnosti. Zákon v § 10 dále stanoví pouze podmínky bezúhonnosti, zletilosti a plné svéprávnosti. Za bezúhonnou osobu se pro účely zákona o ochraně oznamovatelů považuje osoba, která nebyla a) pravomocně odsouzena pro úmyslný trestný čin, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby více než 2 roky, nebo pro trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem práce nebo jiné obdobné činnosti, ledaže její odsouzení pro tyto trestné činy bylo zahlazeno nebo se na ni z jiného důvodu hledí, jako by nebyla odsouzena, nebo b) v posledních 5 letech pravomocně uznána vinnou z přestupku podle § 24 odst. 1.

Bezúhonnost se pro účely písm. a) osvědčuje výpisem z Rejstříku trestů, který nesmí být starší než 3 měsíce, pro účely písm. b) čestným prohlášením, ve kterém osoba, která má být určena příslušnou osobu, uvede, že v posledních 5 letech nebyla uznána vinnou ze spáchání přestupku podle § 24 odst. 1. V případě, že by příslušná osoba přestala splňovat podmínku bezúhonnosti, je povinna toto oznámit povinnému subjektu (například zaměstnavateli). Pokud by příslušná osoba neoznámila, že přestala splňovat podmínku bezúhonnosti, dopustila by se přestupku, za který jí může být uložena pokuta do výše 20 000 Kč.

Rovněž když se povinný subjekt dozví, že daná příslušná osoba přestala splňovat podmínku bezúhonnosti, bez zbytečného odkladu zruší určení této příslušné osoby a současně určí jinou příslušnou osobu.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:13

Dovolená ve zkušební době

Naše nová členka ve zkušební době nutně potřebovala z rodinných důvodů dovolenou. Bude mít čerpání dovolené nějaký vliv na zkušební dobu?

Aktuality 16. 5. 2024 / 18:22

Odpočet hodnoty daru od základu daně

Slyšel jsem, že došlo ke změnám v daních. Jsem zvyklý, že každý rok daruji menší peněžní dar...

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:14

Výstupní prohlídka – co to je a kdy se provádí

V praxi jsme se setkali s pojmem výstupní prohlídka. Co to vlastně je a kdy se používá?