Kuželky slavily patnáctiny

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR pořádá každoročně turnaje sportovních her, kterých největší akcí a tedy i jistým vyvrcholením je turnaj v kuželkách družstev čtveřic. Letošní ročník byl jubilejní, už patnáctý, a nyní můžeme klidně říci, že se velmi vydařil. Do Blanska se o víkendu 3. až 5. října sjelo téměř čtyřicet družstev z celé naší krásné vlasti a těch 150 sportovně nadaných lidí svádělo přátelské i urputné souboje v zisku bodů od brzkého rána.

Začínalo se v půl osmé, což znamená být nejpozději ve čtvrt na osm v kuželně, hodit se do sportovního a trošičku se rozehřát, aby úderem půl osmé mohly spadnout první shozené kuželky. Letos nás navíc čekalo jedno milé a zároveň i nemilé překvapení. Tím překvapením byla zbrusu nově renovovaná kuželna, nové sčítací zařízení, digitální měřiče a já nevím co ještě. Ale tady byl zároveň i „zakopaný pes“. Digitální stroje se nedají „ukecat“ a ani se na nich nedá ignorovat odehraný čas. Abyste tomu rozuměli, na starších přístrojích se hra 30 + 30 hodů dala dohrát i po uplynutí předepsaného času dvakrát dvanáct minut. Tohle se teď už nedalo, a tak sebou museli všichni švihnout. Kdo by nestihl časový limit, stroj jednoduše přestane dávat další hody a odmítne stavět kuželky. Tohle pravděpodobně vybičovalo všechny hráčky i hráče tak, že nikdo limit nepřekročil. Komplikaci nakonec způsobily jen zaseknuté kuželky na drahách 5 a 6, kde jsme měli poměrně velký časový skluz. Ale nakonec jsme vše zvládli a večer se už horečně počítaly výsledky.

Na turnaji byly i chvíle úsměvnější než úsměvné, a to třeba zejména když na dráhu nastoupila různě „upravená“ družstva. Nebojte, nejednalo se o úpravy čehokoli jiného než úpravy oblečení, a tak nám tam třeba hrálo družstvo „pacientek“ v pyžamech či jiné výkvěty! Lidem tak nechyběl úsměv na tváři a to je důležité.

Večer jsme se sešli všichni na slavnostním vyhodnocení, kde bylo jako vždy poměrně veselo a strašně rušno. No a potom už se začaly rozdávat ceny. Spočítané výsledky přinesly nejedno překvapení a největším z nich bylo, že ani nejlepší družstvo mužů nenahrálo tolik, jako tři nejlepší v kategorii žen. Třetí v kategorii družstev žen skončila FN2 Plzeň s 909 body, druhá byla Oblastní nemocnice Jičín s 919 body a první místo získala děvčata z FN Brno s 962 body!!!

V kategorii družstev mužů a smíšených došlo poprvé v historii našich kuželek k situaci, kdy dvě družstva nahrála stejný počet bodů. Stejných 881 bodů nahrála družstva PN Opava a Oblastní nemocnice Jičín, a tak o tom, kdo skončí třetí, musely rozhodnout body za dorážení, které jsou technicky hodnoceny výš než body do plných. Více těchto bodů a třetí tedy skončila Oblastní nemocnice Jičín. Na druhém místě s 890 nahranými body skončila Nemocnice v Bílovci a na prvním místě s 899 body skončila FN Brno. Takže v konečném důsledku družstva žen pěkně napráskala družstvům mužů!

V kategorii jednotlivců byla na třetím místě mezi ženami Radka Šindelářová z KHS Brno, která nahrála 251 bodů. Druhá skončila Jaroslava Nekvasilová z Oblastní nemocnice Jičín s 255 body a nejvýš na bedně vystoupala Eva Bučková s 271 body! V kategorii mužů skončil třetí Dušan Říha z Psychiatrické léčebny Šternberk, který nakoulel 264 bodů. Druhý skončil s 273 body Jaroslav Pristanda z Oblastní nemocnice Jičín. Vítěze dělil od druhého místa pouhý jeden jediný bod! Čili 274 bodů nahrál Petr Beseda z Léčebných lázní Jáchymov.

Z úplně opačného konce pak byl výkon sympatické dámy Marušky Řezníčkové z nemocnice Jessenia Beroun, která výkonem 73 bodů vytřela všem zrak a odvezla si domů maličký, ale velmi pěkný pohár pro Čulibrka!

Stejně jako před pěti lety při desátém ročníku mám jedno veliké přání. Při ukončení tentokrát už patnáctého ročníku si člověk řekne, že to byl krásný kus života a že takových kusů by rád ještě dopřál zažít všem lidem kolem. Přeji tedy nám všem, abychom pokračovali a udržovali tuto pěknou tradici, v kuželně hráli jako o život a přitom se na sebe usmívali a abychom se po dnu plném sportovních výkonů uměli bavit, dovádět a tancovat. To je v životě stejně důležité jako vše ostatní. Doufejme, že se ročníky našich sportovních her dožijí ve zdraví své plnoletosti. Děkuji všem zúčastněným.

Aktuality 17. 10. 2018 / 9:11

Kouleli jsme kuželky (už zase)

Také tento rok jsme uspořádali v Blansku velký turnaj v kuželkách. Bylo to ve dnech 12. – 14. října 2018 a sjelo se nám 34 družstev.

Aktuality 3. 11. 2017 / 8:16

Turnaj v kuželkách – osmnáctiletý!

Tento rok jsme se dočkali už osmnáctého ročníku našich mimořádně oblíbených sportovních her a tím i nejobsazenějšího turnaje – v kuželkách. Uskutečnil se ve dnech 13. – 15. října v Blansku.

Aktuality 10. 10. 2016 / 8:45

Sedmnáctý ročník turnaje v kuželkách byl pohodový

Turnaj v kuželkách se uskutečnil od 30. září do 2. října v Blansku. A příští rok bude mít tento náš největší turnaj už osmnácté narozeniny.