Ohrožení nemocnic trvá! Petice Chceme kvalitní zdravotnictví pokračuje!

Doslova ekonomickou pohromou se pro drtivou většinu nemocnic stává úhradová vyhláška. Koncem roku 2012 spojenectví nemocnic, odborů a pacientských organizací vytrvalým tlakem společného krizového štábu zachránilo statisícům lidí po celé republice nemocniční péči v blízkosti jejich bydliště, když zmařilo plán zdravotních pojišťoven a Ministerstva zdravotnictví zrušit některé nemocnice a jejich části.

A nebylo to proklamované rušení nevyužívaných lůžek a nadbytečných kapacit! Šlo o ničím nepodložený útok na existenci běžně fungujících zařízení. Navíc seznam likvidovaných nemocnic se několikrát měnil, aniž by byly uvedeny sebemenší konkrétní údaje o tom, že nemocnice či její část jsou zbytečné, málo využívané či nekvalitně fungující.

Krizový štáb byl úspěšný, pojišťovny kapitulovaly a nemocnice dostaly smlouvy na další období. O případných budoucích změnách v jejich struktuře a rozsahu poskytované péče by se mělo s pojišťovnami řádně jednat na základě prokazatelných konkrétních dat a s ohledem na zachování dostupné péče pro občany.

Radovat se z tohoto velkého společného úspěchu však nebylo kdy. Ministerstvo na nemocnice zaútočilo jinou cestou. Nová úhradová vyhláška letos naprosté většině nemocnic přinese tak vážné ekonomické problémy, že vlastně jde o jiný způsob útoku na jejich existenci – o likvidaci ekonomickou. Jak již se ukazuje, v nemocnicích se kvůli vyhlášce chystá snižování platů a mezd personálu i propouštění a omezování rozsahu poskytované péče. Zhorší se tedy nejen situace zaměstnaců, ale i pacientů.

Krizový štáb proto pokračuje ve své činnosti. Odborový svaz už jedná s představiteli krajů i jednotlivých nemocnic. V platnosti dál zůstávají všechny požadavky obsažené v petici Chceme kvalitní zdravotnictví, kterou organizuje Česká lékařská komora. Odborový svaz petici podpořil a petice dál pokračuje.

Podpořte ji také! Podpořte odborový svaz a odborové organizace v nemocnicích v jejich úsilí zabránit propouštění a zhoršování situace zaměstnanců nemocnic, a tím i zhoršování dostupnosti a kvality péče pro pacienty.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.