Pražská krajská konference – 25. 9. 2019

Zástupci odborových organizací z Prahy se sešli na krajské konferenci ve středu 25. září v Praze v zasedací místnosti ústředí odborového svazu. Protože svoji činnost v krajské radě ukončil MUDr. Ivan Šterzl, konaly se na konferenci volby do krajské rady. Staronovou členkou krajské rady se stala Růžena Menšíková.

Místopředseda odborového svazu Mgr. Lubomír Francl informoval o jednáních, které odborový svaz vede na nejrůznějších úrovních. Podrobně popsal aktivity a cíle Krizového štábu 9 proti kolapsu zdravotnictví, jehož je odborový svaz členem.

Věnoval se také sociálním službám, a to jak otázce odměňování, tak chystaným změnám ve financování sociálních služeb, informoval o situaci zdravotnických záchranných služeb, hygienické služby i lázeňství.

Informoval o fungování Zajišťovacího fondu a o příspěvcích do něj a připomněl povinnosti odborových organizací vůči rejstříkovému soudu.

Se zprávou o činnosti pražské krajské rady seznámila předsedkyně krajské rady Jaroslava Carrasco – viz níže jako soubor ke stažení.

Na závěr přijali účastníci krajské konference společné usnesení.

USNESENÍ KRAJSKÉ KONFERENCE

Delegáti krajské konference vyzývají vládu a Poslaneckou sněmovnu, aby akceptovala návrhy odborů, kterými chceme zabránit kolapsu zdravotnictví a sociálních služeb.

Vytvořte právní prostředí, přes které dosáhnete navýšení objemu financí ve zdravotnictví na částku 9 % HDP.

Zvyšte ve státním rozpočtu na rok 2020 částku na dotace pro poskytovatele sociálních služeb o 2 mld. oproti letošnímu roku.

Delegáti krajské konference vyzývají vládu: zastavte nesmyslné škrty v počtech státních zaměstnanců. Nerušte potřebné úředníky a zaměstnance v příspěvkových organizacích a na úřadech, kde jsou třeba. Nesouhlasíme se snížením počtu úředníků v resortech MPSV, na SUIP a na MZ.

Delegáti krajské konference vyzývají ministra zdravotnictví – rozpusťte přes úhradovou vyhlášku přebytky z účtů zdravotních pojišťoven ve výši 14 mld., zvyšte úhrady za poskytovanou zdravotní péči nemocnicím o 12 %, následné péči o 1000 Kč/lůžko den, domácí péči a sociálním službám o 40 %.

Delegáti krajské konference vyzývají ministryni práce a sociálních věcí – akceptujte návrhy odborů na úpravy zákona o sociálních službách. Připomínky odborů vycházejí z letitých zkušeností zaměstnanců a odrážejí potřeby klientů i těch, kteří o ně pečují.

Delegáti krajské konference vyzývají vládu k řešení financování zdravotní péče v sociálních službách.

Delegáti krajské konference podporují veškeré kroky vedení OS za prosazení našich požadavků, a to včetně protestních akcí ve všech formách.

Foto Barbora Vančurová

Aktuality 17. 9. 2023 / 22:40

Brífink po pražské krajské konferenci

S novináři se na krátkém brífinku po skončení pražské krajské konference ve čtvrtek 14. září setkali členové vedení OS a čtyři předsedové odborových organizací, účastníci konference.

Aktuality 17. 9. 2023 / 20:58

Pražská krajská konference – 14. 9. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Prahy se konala ve čtvrtek 14. září.

Aktuality 12. 9. 2022 / 18:12

Pražská krajská konference – 12. 9. 2022

Pražská krajská konference jednala v pondělí 12. září.