Žitníková a Horecký jednali s Babišem o financích na platy v sociálních službách

Ve středu 26. dubna odpoledne jednali předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem a jeho náměstky.

Jak předsedkyně Žitníková, tak prezident Horecký seznámili vicepremiéra Babiše s kritickou personální situací v sociálních službách. Informovali ho o extrémním přetěžování pracovníků, o zhoršení péče pro klienty a o nízkých odměnách za práci. Přednesli společný požadavek odborů a zaměstnavatelů přeřadit pracovníky v přímé péči a sociální pracovníky do zdravotnických tabulek a k tomu předali krátký informační materiál a kompletní materiál MPSV na jednání tripartitního pracovního týmu pro sociální otázky – oba viz níže jako soubory ke stažení.

Vicepremiér Babiš sdělil, že je se situací obeznámen, že viděl výplatní pásky pracovnic, kde mají 12 000 Kč měsíčně čistého, a že souhlasí s naší informací, že platy jsou extrémně nízké. Ovšem slib, že ministerstvo financí najde prostředky na navýšení platů a mezd, nepadl. Předsedkyně Žitníková vicepremiéra Babiše vyzvala, aby návrh na přeřazení pracovníků podpořil a aby Ministerstvo financí pomohlo problém nedostatku peněz vyřešit.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.