Změny u DPP a DPČ od 1. 7. 2024

Oblast dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ), zasáhla od konce roku 2023 řada zásadních změn.

• První změny s účinností od 1. 10. 2023 přinesla tzv. transpoziční novela zákoníku práce (zákon č. 281/2023 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony), která pro „dohodáře“ přinesla především větší předvídatelnost práce, nárok na příplatky atd.).
  • K 1. 1. 2024 pak nabyla účinnosti část zákoníku práce, která se týkala nároku na dovolenou i pro zaměstnance pracující na základě výše uvedených dohod.
  • Dne 1. 7. 2024 vstoupil v účinnost zákon č. 163/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Tento zákon vyšel ve Sbírce zákonů dne 19. 6. 2024 a přinesl mimo jiné i změny v oblasti dohod o provedení práce.

Nově platí následující:

1) Dosud zaměstnavatelé přihlašovali do evidence (registru pojištěnců ČSSZ) své zaměstnance na DPP jen v případě, že u nich vznikla účast na nemocenském a důchodovém pojištění. Nově musí zaměstnavatelé povinně registrovat každého zaměstnance na DPP bez ohledu na to, zda mu vznikla povinnost účasti na pojištění, či nikoliv. Nejpozději pak do 20. 8. 2024 je třeba přihlásit zaměstnance na DPP, kteří nastoupili před 1. 7. 2024, pokud dosud přihlášeni nebyli a jejich DPP dále pokračuje i v červenci 2024.

2) Rovněž zaměstnavatel, který doposud zaměstnával pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, se musí přihlásit do registru zaměstnavatelů ČSSZ, a to nejpozději do 31. července 2024. Tato povinnost se doposud týkala pouze zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali alespoň jednoho zaměstnance, jemuž vznikla účast na nemocenském (a důchodovém) pojištění.

3) Každý měsíc bude nově zaměstnavatel elektronicky hlásit seznam všech zaměstnanců na DPP (pojištěných i nepojištěných) a výši jejich příjmu.

• Další změny v oblasti DPP nás čekají od 1. 1. 2025.

Aktuality 12. 7. 2024 / 13:21

Milostivé léto 2024

Milostivé léto 2024 navazuje na předchozí tři akce totožného charakteru a umožňuje i nyní, již počtvrté, fyzickým osobám v exekuci vyhnout se dlužnému penále a nákladům exekuce.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:04

Příručka pro nastávající rodiče

U příležitosti Mezinárodního dne rodiny, který připadá na 15. května, vydala Česká správa sociálního zabezpečení společně s Úřadem práce ČR aktualizovanou Příručku pro nastávající rodiče.

Aktuality 19. 4. 2024 / 13:41

Pojistné na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení

V návaznosti na povinnost od 1. 1. 2024 platit pojistné na nemocenské pojištění pro zaměstnance přinášíme souhrn sazeb pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení zaměstnanců.